Fooien in de horeca
Fooien zijn een manier waarop gasten laten zien dat ze jouw goede service waarderen. Het is niet alleen een beloning, maar ook wat extra geld voor jou. In de horeca vormen fooien een significant deel van het inkomen voor veel werknemers. De manier waarop fooien worden behandeld kan sterk verschillen per bedrijf en is vaak onderwerp van discussie.
Wat is fooi?
Een fooi is een extra betaling die klanten geven als bedankje voor de goede service die ze hebben gekregen. Het is een manier om te laten zien dat ze blij zijn met het werk van de horecamedewerkers. Fooien kunnen verschillen in hoeveelheid en worden meestal rechtstreeks aan het personeel gegeven. Soms wordt de fooi echter verdeeld onder al het personeel. In bepaalde culturen is het gebruikelijk om fooi te geven en het wordt gezien als een normaal onderdeel van de dienstverlenende sector.
Hoe wordt de fooi verdeeld onder het personeel?
Het verdelen van fooien kan verschillen per horecagelegenheid. Sommige restaurants kiezen ervoor om de fooi gelijkmatig onder al het personeel te verdelen, terwijl andere bedrijven de persoon die de service heeft verleend, de fooi laten behouden. Het is belangrijk om te begrijpen hoe jouw werkplek de fooiverdeling regelt, omdat dit invloed kan hebben op je inkomsten en werkmotivatie. Binnen het bedrijf kunnen specifieke regels of afspraken gelden met betrekking tot fooien, dus zorg ervoor dat je hiervan op de hoogte bent. De werkgever deelt in principe niet mee in de fooi en heeft doorgaans geen inspraak in de verdeling ervan. Alleen wanneer de werkgever actief meewerkt op de werkvloer, kan hij eventueel ook een deel van de fooi ontvangen.
Voorbeelden van fooien verdelen
Binnen de horeca zijn er verschillende methoden om fooien te verdelen. Sommige bedrijven kiezen voor een evenredige verdeling, waarbij alle fooien gelijkelijk worden verdeeld onder het personeel, ongeacht hun functie.
Er zijn ook bedrijven die de fooien verdelen op basis van de gewerkte uren, maar met uitzonderingen voor specifieke taken of functies die extra waardering verdienen.
Enkele voorbeelden van hoe fooien worden verdeeld:
Evenredige verdeling: Alle ontvangen fooien worden gelijkelijk verdeeld onder alle medewerkers, ongeacht hun rol of prestaties. Dit zorgt voor een eerlijke verdeling, waarbij iedereen een gelijk deel ontvangt.
Verdeling op basis van rang: De fooien worden verdeeld op basis van de verantwoordelijkheid en rang een horecamedewerker heeft. Medewerkers die een leidinggevende functie en dus meer verantwoordelijkheid heeft, krijgt een groter deel van de fooienpot.
Verdeling op basis van werktijd: Sommige bedrijven verdelen de fooien op basis van de gewerkte uren. Medewerkers die meer uren werken, ontvangen een groter deel van de fooien.
Fooienpooling met uitzonderingen: In dit geval wordt het grootste deel van de fooien gelijk verdeeld onder het personeel, maar kunnen uitzonderingen worden gemaakt voor specifieke taken of functies die extra waardering verdienen.
Op basis van wijk: In sommige horecagelegenheden wordt de fooi verdeeld op basis van de wijk waarin een medewerker heeft gewerkt. Elke medewerker krijgt een toegewezen wijk of sectie in het restaurant of de bar. Aan het einde van hun dienst behouden ze de fooien die ze hebben ontvangen van de tafels in hun toegewezen wijk.
Maak goede afspraken over fooien
Voor werknemers in de horeca is het belangrijk om goede afspraken te maken bij het verdelen van de fooien:
Houd elke dag bij hoeveel fooi je hebt ontvangen.
Bespreek met je werkgever hoe de fooien worden verdeeld, vooral als er een fooienpot is.
Wees duidelijk tegenover klanten over het beleid met betrekking tot fooien.
Bespreek of eventuele tekorten in de kassa aangevuld moeten worden met fooien.
In toenemende mate worden fooien via pin betalingen ontvangen. Dit kan het verdelen van fooien bemoeilijken. Daarom is het verstandig om iemand aan te stellen die de fooienpot kan beheren en de verdeling kan coördineren.
Is fooi een deel van mijn inkomen?
Fooien vormen geen onderdeel van je inkomen en worden daarom niet belast in de loonbelasting. Het kan dan ook niet als verplicht onderdeel van het minimumloon worden beschouwd. In de horeca-cao staat niets over fooien. Er bestaan ook geen wettelijke regels voor. Werkgevers mogen niet verwachten dat fooien het minimumloon aanvullen tot het wettelijk vereiste niveau. Echter, ze worden wel beschouwd als belastbaar inkomen voor de inkomstenbelasting. Bij het doen van belastingaangifte dien je dus de ontvangen fooien als inkomen op te geven. Mag je werkgever jouw fooi inhouden?
In de horeca-cao staan geen regels over fooien. Er zijn ook geen wetten die dit regelen. Maar de Hoge Raad heeft gezegd dat fooien die jij krijgt, echt van jou zijn. Dus je werkgever mag nooit je fooi afpakken. Die hoort helemaal bij jou.