Het verschil tussen vakkracht en geen vakkracht in de horeca

Het verschil tussen vakkrachten en niet-vakkrachten is belangrijk in de horeca, omdat het invloed heeft op hoe een team samenwerkt. Deze vergelijking helpt horecaondernemers, medewerkers en studenten beter te begrijpen waarom formele horecaopleidingen waardevol zijn en wat het betekent om een vakkracht te zijn.

Wat is een vakkracht in de Horeca?

Een vakkracht in de horeca is een medewerker die voldoet aan specifieke criteria, zoals bepaald door de horeca cao. Om als vakkracht te worden beschouwd, moet een medewerker:

  • Minstens achttien jaar oud zijn.

  • Voldoende ervaring hebben in dezelfde functie, wat aantoonbaar moet zijn met loonstroken. Dit betekent dat de medewerker minimaal 1976 uur, ofwel 247 dagen van 8 uur, ervaring heeft opgedaan.

  • In het bezit zijn van een erkend vakdiploma voor de betreffende functie.

Salaris: Meer dan alleen een cijfer

Het verschil in salaris tussen een vakkracht en een niet-vakkracht is meer dan alleen een getal op je loonstrook. Het weerspiegelt de erkenning van je expertise en toewijding.

  • Vakkrachten hebben recht op het basisloon van hun functiegroep, wat hoger is dan het wettelijke minimumloon dat een niet-vakkracht ontvangt. Voor vakkrachten onder de 21 jaar geldt een percentage van het vakkracht basisloon.

  • Niet-vakkrachten ontvangen minimaal het wettelijk loon en het cao-jeugdpercentage indien ze jonger dan 21 jaar zijn.

Stel je voor: twee collega's die zij aan zij werken, maar de een verdient aanzienlijk meer. Dat kan het verschil zijn tussen een vakkracht en een niet-vakkracht.

De weg naar vakmanschap

De weg naar het worden van een vakkracht is er een van toewijding en leren:

  1. Opleiding: Volg een erkende horecaopleiding

  2. Praktijkervaring: Bouw 1976 uren werkervaring op

  3. Continu leren: Blijf je vaardigheden ontwikkelen

Tip: Vraag je werkgever naar mogelijkheden voor interne opleidingen of cursussen!

Verantwoordelijkheden: De echte test

Het verschil tussen een vakkracht en een niet-vakkracht wordt echt duidelijk wanneer we kijken naar de verantwoordelijkheden en de mate van zelfstandigheid op de werkvloer.

Vakkracht:

  • Werkt volledig zelfstandig, zonder directe supervisie.

  • Heeft de vaardigheden en kennis om complexe taken uit te voeren en verantwoordelijkheid te dragen voor belangrijke projecten.

  • Draagt bij aan de verbetering van werkprocessen door probleemoplossend te werken en zelf initiatief te tonen.

  • Begeleidt en coacht nieuwe medewerkers, zorgt voor hun inwerktraject, en fungeert als aanspreekpunt voor vragen.

  • Kan optreden als teamleider en is in staat om strategisch mee te denken over de werkuitvoering.

Niet-vakkracht:

  • Werkt onder begeleiding van een vakkracht of leidinggevende en voert voornamelijk basiswerkzaamheden uit.

  • Heeft nog niet alle nodige kennis en ervaring en is in een leerproces om de fijne kneepjes van het vak onder de knie te krijgen.

  • Richt zich op de uitvoering van standaardprocedures en vraagt om hulp bij complexere taken.

  • Werkt aan de ontwikkeling van vaardigheden en doet praktijkervaring op om uiteindelijk door te groeien naar een vakkrachtpositie.

  • Heeft nog geen zelfstandige verantwoordelijkheid en werkt nauw samen met ervaren collega's.

Een dag in de keuken: Het verschil in actie

Stel je een drukke zaterdagavond voor in een populair restaurant. De keuken is een georganiseerde chaos van geuren, geluiden en beweging.

De vakkracht-kok orchestreert het hele gebeuren. Hij bereidt de meest complexe gerechten, coördineert de timing van elk bord en stuurt het keukenpersoneel aan. Ondertussen houdt hij een oog op de kwaliteit en presentatie van elk gerecht dat de keuken verlaat.

De niet-vakkracht is bezig met het voorbereiden van ingrediënten, het schoonmaken van werkstations en het assisteren waar nodig. Onder begeleiding leert hij of zij de basistechnieken en werkt toe naar meer verantwoordelijkheid.

Dit voorbeeld laat zien hoe cruciaal het onderscheid is voor de soepele werking van een horecagelegenheid.

Conclusie: Elke rol heeft waarde

Het verschil tussen een vakkracht en een niet-vakkracht in de horeca draait om opleiding, ervaring, en het bijbehorende salaris. Voor horecaondernemers is het essentieel om te begrijpen hoe vakkrachten een meerwaarde kunnen vormen binnen hun bedrijven en om hierop te anticiperen bij het werven en trainen van personeel. Studenten die een carrière in de horeca overwegen, worden aangemoedigd om de voordelen van formele opleidingen te overwegen om zichzelf te onderscheiden als vakkracht in deze competitieve sector.

Ben jij klaar om de volgende stap in je horecacarrière te zetten? Bekijk hier onze vacatures voor management vakkrachten en front office stage.