Horeca-cao: bijzonder verlof, waar heb je recht op?
De cao voor de horeca (collectieve arbeidsovereenkomst) bevat afspraken en regels die gelden voor werknemers en werkgevers in de horeca. Een belangrijk onderdeel van deze cao is het bijzonder verlof. Dit type verlof geeft werknemers het recht om, onder bepaalde omstandigheden, tijdelijk afwezig te zijn van het werk zonder dat dit ten koste gaat van hun loon. In dit artikel bekijken we de verschillende situaties waarin bijzonder verlof kan worden opgenomen en wat de specifieke rechten zijn volgens de horeca-cao.
Wat is bijzonder verlof?
Bijzonder verlof, ook wel kort verzuimverlof genoemd, is verlof dat een werknemer kan opnemen voor persoonlijke of dringende omstandigheden. Dit verlof wordt toegekend zonder verlies van loon. Het doel is om werknemers in staat te stellen belangrijke privéaangelegenheden te regelen zonder financiële gevolgen te ondervinden.
Volgens de horeca-cao kunnen werknemers bijzonder verlof opnemen in de volgende situaties:
Voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap van de werknemer zelf. Maximaal 1 dag.
25-, 40-, 50- of 60-jarig huwelijk of geregistreerd partnerschap van kind, (schoon)ouders of grootouders. Maximaal 1 dag.
Voor het huwelijk van een kind, kleinkind, broer, zus, ouder of grootouder. Maximaal 1 dag.
Bij het overlijden van een echtgenoot of geregistreerd partner of een (stief)kind. Maximaal tot 4 dagen.
Bij het overlijden van (schoon)ouders. Maximaal 2 dagen.
Bij het overlijden van een grootouder, kleinkind, (schoon)broer of (schoon) zus. Maximaal 1 dag.
Bevalling van de partner. Maximaal 2 dagen.
Arts- of ziekenhuisbezoek: Als een werknemer zelf of een gezinslid naar de dokter of het ziekenhuis moet en dit niet buiten werktijd kan plaatsvinden. Je krijgt de benodigde tijd vrij, mits vooraf besproken en goedgekeurd door de werkgever. Dit wordt ook wel zorgverlof genoemd. De werkgever betaalt dan 70% van het salaris door.
Hoe vraag je bijzonder verlof aan?
Het aanvragen van bijzonder verlof dient altijd zo vroeg mogelijk te gebeuren. Dit stelt de werkgever in staat om passende maatregelen te treffen om de afwezigheid op te vangen. De procedure is doorgaans als volgt:
Informeer de werkgever: Meld de reden en de verwachte duur van het verlof zo snel mogelijk aan de werkgever.
Verstrek bewijsstukken: Indien nodig, verstrek bewijsstukken die de reden voor het verlof onderbouwen, zoals een trouwkaart, overlijdensbericht, of medische afspraakbevestiging.
Goedkeuring: Wacht op goedkeuring van de werkgever. In de meeste gevallen zal een werkgever bijzonder verlof toekennen, mits de reden binnen de voorwaarden van de cao valt.
Conclusie
Bijzonder verlof is een belangrijk recht voor werknemers in de horeca, dat hen de mogelijkheid biedt om in dringende en persoonlijke situaties afwezig te zijn van het werk zonder dat dit ten koste gaat van hun salaris. De horeca-cao biedt duidelijke richtlijnen over de omstandigheden waarin dit verlof kan worden opgenomen en de procedures die gevolgd moeten worden. Het is essentieel voor werknemers om goed op de hoogte te zijn van hun rechten en voor werkgevers om deze rechten te respecteren en te faciliteren.