jongeren werken in de horeca

Vanaf welke leeftijd mogen jongeren werken in de horeca?

Werken in de horeca kan voor jongeren een waardevolle ervaring zijn, maar er gelden strikte regels over de leeftijden waarop ze mogen werken en welke taken ze mogen uitvoeren. In dit artikel behandelen we de belangrijkste vragen over leeftijdsgrenzen en werkomstandigheden volgens de Arbeidstijdenwet (ATW) en de horeca-cao.

Minimumleeftijd en taken

Jongeren mogen vanaf 13 jaar werken, maar er zijn regels voor het soort werk, de tijden en het aantal uren. De ATW maakt onderscheid tussen kinderen (jonger dan 16) en jeugdigen (16 en 17 jaar). Voor kinderen gelden beperkingen in werktijd en taken, terwijl voor jeugdigen alleen de werktijd beperkt is. Hieronder een overzicht per leeftijdsgroep.

13 en 14 jaar

13- en 14-jarigen mogen alleen op vrije dagen en tijdens vakanties werken, niet op zondagen of schooldagen. Ze mogen alleen 'niet-industriële hulparbeid van lichte aard' doen, zoals klusjes in de horeca, bijvoorbeeld schoonmaken of helpen in de keuken. Werken met gevaarlijke stoffen, waaronder veel schoonmaakmiddelen, is verboden. Het werk en de werkomgeving moeten veilig zijn en mogen de gezondheid en ontwikkeling van het kind niet schaden.

Hoeveel uur mag je werken als je 15 bent?

15-jarigen mogen niet-industriële lichte arbeid verrichten. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen met afwas opruimen, poetsen en handmatig afwassen, maar geen afwasmachines bedienen. Ze mogen iets meer uren per dag werken dan jongere kinderen en ook op zondag, maar niet op zaterdag én zondag in hetzelfde weekend. Ouders of verzorgers moeten toestemming geven voor zondagswerk.

Op schooldagen mogen ze maximaal 2 uur werken en in schoolweken niet meer dan 12 uur. In vakantieweken is het maximum 40 uur per week, tussen 7.00 uur 's ochtends en 19.00 uur 's avonds. Tijdens vakanties mogen ze tot 21.00 uur werken.

Alcoholwet

Jongeren onder de 16 mogen niet werken waar alcohol wordt geschonken, behalve 14- en 15-jarigen die een (snuffel)stage doen voor hun opleiding. Vanaf 16 jaar mogen jongeren als bedienend personeel werken waar alcohol wordt geserveerd, mits er toezicht is van een volwassene.

16 en 17 jaar

16- en 17-jarigen mogen in het weekend werken, als er geen school is op vrijdag ervoor of maandag erna. Ze moeten binnen 7 dagen een rustperiode van minstens 36 aaneengesloten uren hebben. Ze mogen maximaal 9 uur per dag en 45 uur per week werken, en gemiddeld niet meer dan 40 uur per week over 4 weken. Werken mag tot 23.00 uur.

Belangrijke regels en bescherming

Naast leeftijdsgebonden regels gelden er algemene bepalingen voor jongeren in de horeca:

Arbeidstijdenwet: Deze wet regelt de maximale werk- en rusttijden voor jongeren om voldoende tijd voor school, rust en ontspanning te waarborgen.

Onderwijs en werk: Jongeren onder de 18 moeten leerplichtig onderwijs volgen. Werk mag hun schoolprestaties niet in gevaar brengen.

Veiligheid en Gezondheid: Werkgevers moeten zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Jongeren mogen niet worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, machines of situaties.

Pauzes en rusttijden:

  • Jongeren van 13 tot en met 15 jaar moeten na 2 uur werken minstens 30 minuten pauze krijgen.

  • Jongeren van 16 en 17 jaar hebben recht op minimaal 30 minuten pauze na 4,5 uur werken.

Conclusie

Werken in de horeca biedt jongeren de kans om waardevolle werkervaring op te doen, maar het is essentieel dat zij dit doen binnen de gestelde regels die hun veiligheid en welzijn waarborgen. De horeca-cao en de Nederlandse wetgeving zijn ontworpen om de veiligheid, gezondheid en het welzijn van jonge werknemers te waarborgen. Het is belangrijk voor werkgevers om zich aan deze regels te houden en voor jongeren en hun ouders om op de hoogte te zijn van hun rechten en plichten. Door deze richtlijnen te volgen, kunnen jongeren op een verantwoorde en veilige manier hun werk in de horeca verrichten.